Страуси в Закарпатті
Однією з визначних пам'яток міста Хуст (укр: Хуст), що користується завидною інтересом у туристів, з недавнього часу є ферма з розведення страусів, що розташувалася на околиці міста в районі об'їзної дороги. Існує ферма з 2002 року.
Пропонуємо вашій увазі звіт від Олександра Богданова.
Саме тоді власник ферми з важко запам'ятовуються «ПІБ», Василь Перець, придбав своїх перших страусів в сусідній Словаччині. Трохи продолбавшісь з розмитненням живого вантажу, який митники протримали на кордоні майже два тижні, 6 перших особин були доставлені в Закарпатті. При тому, що привезені страуси були родом з африканської Намібії, наш закарпатський клімат був їм дуже до душі. Вони спокійно переносять холоду, їдять усе підряд і активно несуть яйця. У кращі роки на фермі налічувалося кілька сотень особин. Вирощує Василь страусів на продаж. За кілька років на Закарпатті утворилося ще кілька страусиних ферм. Одна розташована на околиці села Онок (укр: Онок) у Виноградівському районі, інша - зовсім поруч з Ужгородом - в селі Холмці (укр: Холмці), належить відомому підприємцеві Сивоконя. Десь у Закарпатті є ще одна приватна ферма «закритого типу».
На фото - страусина ферма в місті Хуст.
Як я вже сказав, їдять страуси все. Дуже люблять капусту і яблука. Василь додає їм в корм борошно з мелених коров'ячих кісток. З трави дуже люблять страуси люцерну. Кількість минає корми - не особливо велика. Вага дорослої особини може досягати 150 кілограмів при зростанні до двох метрів. Середня тривалість життя - 65-75 років. З них 45 років - репродуктивний вік. Яйце страуса дуже великих розмірів. Вага, в середньому, 1-1,5 кг. За смаком страусині яйця практично ідентичні курячим. Користуються популярністю у «печуть господинь». Одне таке яйце йде на кілька тортів. М'ясо ж птахів за смаком нагадує телятину.
У дикій природі самець і самка висиджують яйце по черзі. Василь же практикує використання інкубатора, щоб прискорити і забезпечити процес.
У процесі роботи ферми трапляються й курйози. Приміром, страуси мають властивість тікати. Так і у Василя якось втекли страуси. Їх потім довго ловили ... по всьому Хусту. І в Сивоконя якось збігали «підопічні». Їх всім селом пару днів по лісу ганяли, намагаючись загнати і зловити. Дуже важка це робота. Птахи дуже швидко бігають і дуже сильні. Щипають боляче. Доросла особина може і шматок м'яса видерти з руки, якщо рассвірепеет.
Пан Перець власною персоною. Тримає в руках страусине яйце.
Господар годує пташок. Зверніть увагу, цілими яблуками. Робить це обережно. Як я вже сказав, дорослі особини можуть серйозно так хапнути.
Не вміють страуси як собаки брати з рук їжу, цапа разом з рукою. Травою годувати страуса куди безпечніше, ніж відвідувачі ферми, власне, і займаються.
Ще не підтягнулися чергові візитери, яйце чекає своєї години «бути продемонстрованим», рятуючись від сонячного світла в тіні шкіряного чобота. Чобіт, до речі, зі страусиної шкіри. Дуже дорога таке взуття, в кінцевому підсумку, виходить.
Страус-підліток. Ну до чого ж смішний вигляд у цих істот.
Пам'ятайте яблучко в перших знімках? Ось воно по шиї повільно рухається. Цілком. Пів сантиметра на секунду. Можна обережно його помацати через щільну шкіру.
А це молодняк. Вони зараз «сховалися». Саме так ховаються від ворогів і навколишнього світу молоді страусенята. Біжать від «перешкоди», потім різко зупиняються і присідають і завмирають. «Тук-тук, а ми в будиночку».
Голова «молодняку» крупним планом. Усі риси дорослих особин вже є, а ось «шерсть» ще не виросла ...
Справжні шанувальники страусиної ферми, це, безумовно, діти. Дорослі просто ходять, фоткати все навколо, а дітей просто переповнюють емоції.
«Якщо тихо підповзти, можна ще й молоденького страуса погладити» ...
Велике спасибі Василю Перцю за цікаву екскурсію.
Автор: Олександр Богданов












Мітки: Закарпаття, страусина ферма, страуси, фоторепортаж,